Tuesday 3 January 2012

Medici VEG



Traducere: Adriana Nedelcea
Sursa: http://michaelbluejay.com/veg/

Medici vegetarieni & Medici, adepti ai vegetarianismului

Pentru generatiile anterioare, un medic vegetarian era la fel de rar intalnit precum un CEO femeie. Dar acum intalnim medici vegetarieni peste tot. Si motivul este unul simplu: Dovezile stiintifice privind avantajele pe care alimentatia pe baza de vegetale le au asupra sanatatii sunt impresionante.


Orice medic familiarizat cu cercetarea, va promova alimentatia pe baza legumelor neprocesate, ca o modalitate de a preveni si trata bolile.


Problema este ca cei mai multi medici nu sunt familiarizati cu cercetarea. Scolile medicale continua sa predea prea putin in afara de medicamente si chirurgie, asa cum au facut-o decenii la rand. Si aici apare o confuzie: studentii la medicina si medicii care au crescut consumand carne si care se bucura de acest tip de alimentatie, nu prea vor sa asculte ceva ce le-ar putea schimba stilul de viata. Si sa nu uitam ca medicii obisnuiau sa aprobe consumul de tigari! Schimarea se produce treptat.

Iata un articol bun despre motivul pentru care medicii sunt in general dezinformati in legatura cu nutritia

Si nici macar disciplinele despre alimentatie nu stau mai bine. Cand am studiat nutritia la Universitatea din Texas, veganismul si vegetarianismul erau considerate alegeri periculoase, populare doar printre naivi sau cei ce incearca sa lanseze un nou stil.
Asa incat am inceput sa lucrez la o lista de medici vegetarieni sau a celor ce sustin alimentatia vegetariana.

Si sunt fericit sa primesc sugestii pentru aceasta pagina. Candidatii ar trebui sa fie medici acreditati din orice tara, iar increderea si suportul pe care il ofera vegetarianismului ar trebui sa apara pe un website de incredere. Nu voi mentiona numele unui medic in aceasta sectiune, doar pe vorbe.

Medici care profeseaza in acest moment
Neal Barnard, M.D. Vegan din anii ’80.
Fondator al Comitetului Medicilor pentru Medicina Responsabila in 1985, ce promoveaza alimentatia vegana si are 6000 de medici ca si membri. Salon bio/interview Iunie 2003
Dumrong Chiewsilp, M.D.

Pe baza studiilor, recomanda pacientilor cu SIDA o alimentatie vegetariana pentru a trai mai mult si mai sanatos. Iunie 2003
Hans Diel, Dr. Hsc.

Spre sfarsitul anilor ’80 a promovat alimentatia vegetariana/ vegana in mari proiecte ale comunitatilor medicale, unde se inscriu intre 500 si 3000 de oameni intr-un program educational de 40 ore, construit pentru a facilita evolutia unei culturi mai sanatoase in conceptul general cultural.

Caldwell Esselstyn, M.D. Vegan
A condus un studiu-cercetare remarcabil, pe o perioada de 20 de ani, trecand pacientii cu boli avansate de inima, pe o alimentatie vegana, bazata pe putine grasimi. Si doar atat a fost necesar pentru a invinge boala. Fostul presedinte American Clinton, pe baza recomandarilor Dr. Esselstyn (si a altora) s-a hotarat sa devina vegetarian, ceea ce i-a permis sa piarda kilogramele in plus si sa invinga boala de inima.

Joel Furhman, M.D.
Face parte din Comitetul Director al Asociatiei Nationale pentru Sanatate si promoveaza beneficiile unei alimentatii pe baza de vegetale. Autor al Eat to Live/ Mananca pentru a Trai

Michael Greger, M.D.
A discutat despre Directorul Asociatiei Nationale a Crescatorilor de vite inaintea FDA si a fost invitat ca expert martor in apararea prezentatoarei Oprah Winfrey, in dezonorantul “proces calomniator privind carnea”. A predat o parte a faimosului curs pe nutritie al Dr. T. Colin Campbell, la Universitatea Cornell. A creat AtkinsExposed.org pentru dezvalui dieta Atkins. Coordoneaza site-ul mad cow disease website al Asociatiei Consumatorilor Organici. 2005
Henry Heimlich, M.D.

Inventator al binecunoscutei manevre Heimlich, de salvare a victimelor ce se sufoca. Membru al comitetului de consultanta a PCRM, ce promoveaza alimentatia vegana.
Michael Janson, M.D. In principal vegetarian din 1975
Fost presedinte al Colegiului American de Evolutie in Medicina si al Asociatiei Americane de Medicina Preventiva.

Michael Klaper, M.D. Vegan. Abordarea Bio nu indica o data de inceput, insa avand in vedere publicatiile lui pare a fi incepand cu anii 70.
Director al Institutului pentru Cercetare si Educatie Nutritionala. Autor al Nutritei Vegane: Pur si simplu

John A. McDougall, M.D. In principal vegan incepand cu 1983.
Autor al mai multor carti bazate pe cercetari exhaustive, privind avantajele alimentatiei vegane asupra sanatatii, si primul medic acreditat ce a incurajat alimentatia vegana, inca din 1983.

Irena Medkova, M.D. Vegetarian
Medic si autoare rusa. Article June 2003
Dean Ornish, M.D. Presupus a fi devenit vegetarian inca din anii ’80.
Ornish a fost primul cercetator ce a reusit cu succes sa opreasca o boala de inima in timpul studiului. Principala componenta a tratamentului sau a fost o alimentatie vegetariana bazata pe putine grasimi. Totusi recomanda o cantitate mica de ulei de peste.

Pensionati sau decedati
Charles Attwood, M.D. , 1932-98. Vegan, nu se
știe pe ce perioada de timp
Medic pediatru cunoscut pe plan international
și activist. Ca urmare a studiilor lui, Ghidul American de Alimentatie din 1996 admite pentru prima data ca alimentatia vegetariana ar putea fi sanatoasa.


Benjamin Spock, M.D. Vegetarian pana la 12 ani
și ulterior intre 88 și 94( until age 12 and from age 88 to 94)
Cel mai cunoscut pediatru al tuturor timpurilor. Bio June 2003

Dieteticieni vegani & vegetarieni
Jeff Novick, M.S., R.D.
Susan Havala Hobbs, Ph.D, R.D. (Autor principal al articolelor despre vegetarianism publicate in ADA in 1988
și 1993)
Reed Mangels, Ph.D., R.D. (Voluntar in Grupul de Studiu pe Vegetarieni.)
Mark Messina, Ph.D (nutritie)
________________________________________
Alte surse
Reteua de Vegetarieni din Victoria, Australia publica o lista a medicilor ce sustin vegetarianismul (vegetarian-friendly doctors ), fara a fi insa neaparat ei in
șiși vegetarieni.
Uniunea Internationala a Vegetarienilor pastreaza o lista a vegetarienilor faimo
și famous vegetarians.
Physicians Committee for Responsible Medicine


Planetary healing from the ground up