Tuesday 3 January 2012

Alimente medicinale



Traducator:
Adriana Nedelcea




Alimente medicinale
Extras din Alimentatia – Medicina voastra miraculoasa, de Jean Carper.

Jean Carper este un autor de editoariale la un ziar ce apartine unui sindicat national si autor a sapte carti printre care ”Farmacia Alimentelor”.

Cea mai buna recomandare pentru a viata mai lunga se poate gasi chiar in bucataria voastra.
Este adevarat –alimentele cele mai bune pentru voi actioneaza ca un medicament, dezvoltand sistemul imun si permitand evitarea unor boli precum cancerul si bolile de inima. Insa, intrucat alimentele sunt pachete complexe cu un continut foarte mare de elemente chimice si compusi, ele nu se rezuma la un singur aspect biologic, asa cum o fac medicamentele, construite pentru a deservi unui anumit scop.

Din contra, alimentele corecte pot avea un efect mult mai extins asupra unei varietati de probleme de sanatate. Mancati aceste alimente crude sau foarte putin/usor preparate. (Prin prepararea lor se pierd cele mai multe elemente chimice de protectie.) Si amintiti-va ca oricat de benefice sunt aceste alimente, nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul medicului.

Afinele. Actioneaza ca un antibiotic mai putin obisnuit, impiedicand bacteriile sa infecteze tesutul tractului urinar si ajutand la prevenirea imbolnavirii tractului urinar si infectiilor vezicii urinare. Contin de asemenea elemente chimice ce stopeaza diareea.

Ardeiul iute. Stimuleaza sistemul de dizolvare a cheagurilor de sange, curata sinusurile si caile respiratorii, si actioneaza ca descongestionant. Toata activitatea farmacologica se limiteaza, in ceea ce priveste ardeiul iute la capsaicina, compusul care confera iuteala ardeiului. Capsaicina calmeaza durerea, prin inhalare diminuand durerea de cap. Sosul iute de chilli adaugat alimentelor grabeste metabolismul, arzand caloriile.

Asparagus. O sursa extraordinara de glutation, un antioxidant puternic. In urma studiilor s-a dovedit ca glutationul actioneaza impotriva a cel putin 30 de carcinogeni.

Avocado. Poate ajuta la prevenirea obstructiei arterelor; dilata vasele de sange. Reduce colesterolul. Principala grasime, acidul oleic mononesaturat actioneaza ca si antioxidant, incetinind depunerea colesterolului LDL (lipoproteina cu densitate mica). Este de asemenea, una din cele mai bogate surse de glutation.

Banana. Linisteste stomacul. Intareste captuseala stomacului pentru a rezista acidului si ulcerului iar testele de laborator arata ca banana poate actiona ca si antibiotic. Avand un nivel ridicat de potasiu, poate regla presiunea ridicata a sangelui.

Broccoli & Conopida. Abunda in antioxidanti. Broccoli contine agenti anti- cancer precum vitamina C, betacaroten si quercitin. Atat broccoli cat si conopida sunt eficiente in prevenirea cancerului de plamani, colon si sani. Aceste legume crucifere pot grabi eliminarea estrogenului din corp, probabil ajutand la prevenirea cancerului corelat hormonilor, cum este de exemplu, cancerul de sani. Sunt bogate in fibre. Componentele din broccoli de asemenea previn ulcerul.

Cartoful. (alb) contine inhibitorii proteazei ce lupta impotriva cancerului. Au de asemenea un continut ridicat de potasiu.

Cartoful dulce. O sursa extraordinara de betacaroten. O jumatate de ceasca de cartof dulce sfaramat contine mai mult betacaroten decat un morcov mediu. De asemenea, are un continut bogat de fibre.

Capsunele. Bogate in antioxidanti, vitamina C si un nivel ridicat de fibre. In urma studiilor s-a remarcat ca elementele din capsune pot actiona ca agenti antivirali. Alte studii asociaza un consum regulat de capsune cu rate mici de cancer, de orice fel.

Ceaiul. (inclusiv cel negru, oolong si verde). Ceaiul actioneaza ca agent antibiotic, anti-ulcer, si chiar agent impotriva diareei. In studiile pe animale, ceaiul si componentele din ceai inhiba diferite tipuri de cancer. Consumul de ceai reduce riscul atacului celebral si ateroscleroza.

Ceapa (inclusiv arpagic, hasme, praz). Cu un continut extraordinar de puternic de antioxidanti, ceapa s-a dovedit eficienta in prevenirea cancerului la animale. Ceapa este o sursa bogata de quercitina, un antioxidant puternic ce inhiba cancerul de stomac. Ceapa este eficienta si in prevenirea aterosclerozei si cheagurilor de sange, si lupta puterinc cu infectiile virale si bacteriene.

Cerealele. Bogate in compusi anticancer numiti inhibitorii proteazelor, cerealele pot ajuta in lupta impotriva cancerului si actioneaza ca agenti antivirali.

Ciupercile. Folosite in Asia in tratarea problemelor inimii si prevenirea cancerului. Testele au aratat ca unii compusii din ciupercile asiatice, precum shiitake, pot inhiba cancerul si unele boli virale si pot reduce nivelul de colesterol. Un studiu a aratat ca ciupercile shiitake uscate sau proaspete reduc nivelul de colesterol cu pana la 12%, daca sunt consumate zilnic.

Coacaza. Ca si afinele ajuta la prevenirea imbolnavirii tractului urinar si infectiilor vezicii urinare. Este considerat eficient si in inhibarea virusilor.

Cuisoarele. Utilizaea de multa vreme in reducere durerilor de dinti. Contin compusi ce actioneaza ca aspirina.

Curmala. Contine multa aspirina naturala. De asemenea contine multe fibre si are efect laxativ. Fructele uscate, inclusiv curmalele sunt asociate cu rate mici ale anumitor tipuri de cancer, in special cel de pancreas.

Dovleacul. Continut extraordinar de betacaroten.

Fasolea. (fasolea obisnuita, neagra, mare, pinto si lintea). Studiile au aratata ca daca se consuma o jumatate de cana de fasole zilnic, nivelul de colesterol este redus cu mai mult de 10%. Ajuta de asemenea la reglarea nivelului de zahar din sange. Au un nivel ridicat de fibre. Consumul de fasole este asociat cu o rata mica a cancerului de san si prostata.

Ghimbirul. Utilizat de secole in Asia, ghimbirul este un remediu dovedit impotriva starilor de greata. Reduce de asemenea durerile inflamatorii si inflamtiile artritei reumatoide si osteoartritei.

Gogosarul. Foarte bogat in vitamina C, cu rol de antioxidant. De aceea este un aliment extraordinar in combaterea racelii, astmului, bronsitei, infectiilor respiratorii, cataractei, precum si anginei, aterosclerozei (artere disfunctionale) si cancer.

Grapefruit. Contine o pectina cunoscuta in reducerea nivelului de colesterol din sange si a presiunii sangelui, la animale. Avand un nivel ridicat de antioxidanti, in special vitamina C ce actioneaza impotriva bolilor, grapefruitul previne cancerul de stomac si pancreas.

Graul. Bogat in fibre, graul este un formidabil aliment impotriva cancerului. Una sau doua mese zilnice incluzand cereale pe baza de grau pot impiedica dezvoltarea polipilor precancerigeni ce se dezvolta in cancerul de colon. La femei, fulgii de grau previn cancerul de san, diminuand cantitatea de estrogen ce circula prin corp.

Marul. Reduce colesterolul, contine un agent ce actioneaza impotriva cancerului, numit antioxidant. Avand un volum ridicat de fibre, actioneaza impotriva constipatiei si reduce apetitul.
Morcovul. O sursa extraordinara de betacaroten, un antioxidant recunoscut in prevenirea multor probleme de sanatate, inclusiv stop cardiac, cancer si cataracta. Un studiu arata ca betacarotenul dintr-o ceasca de suc de morcov, consumata zilnic, reduce atacul cerebral la femei cu 40% iar stopul cardiac cu 22%. Consumul mediu zilnic de betacaroten din morcov poate reduce la jumatate riscul de cancer pulmonar, chiar si in cazul fumatorilor adevarati.

Mustarul (inclusiv ridichia) ajuta la descongestionare dupa raceala si problemele sinusurilor, actioneaza ca si antibiotic. Stimuleaza metabolismul: un studiu arata ca mustarul galben comun imbunatateste metabolismul, permitand arderea mai multor calorii.

Napul. O sursa extraordinara de compusi antioxidanti. Bogat in betacaroten si cu cel mai mare nivel de luteina din toate legumele testate. Face parte din familia cruciferelor si contine elemente chimice anticancerigene numite indol, ce pot preveni cancerul asociat estrogenului.

Nucile. Bogate in antioxidantul vitamina E, nucile permit prevenirea cancerului si a bolilor de inima. Migdalele au o concentratie mare de acid oleic, ce permite reducerea colesterolului si protejarea arterelor. Nucile braziliene au foarte mult seleniu, un antioxidant corelat unor rate mici ale bolilor de inima si cancerului. Nucile contin acidul elagic, un alt element ce reduce colesterolul.

Orzul. Considerat de multa vreme, in Estul Mijlociu ca fiind medicamentul inimii. Reduce nivelul de colesterol si contine antioxidanti ce pot ajuta la prevenirea cancerului.

Orez (alb si brun). Ca si alte seminte, contine inhibitorii proteazei ce lupta impotriva cancerului. Eficient impotriva diareei. Orezul brun reduce nivelul de colesterol si ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi.

Ovazul. Ovazul poate reduce nivelul de colesterol si poate stabiliza nivelul zaharului in sange. Componentele din ovaz pot reduce nevoia de nicotina.

Patrunjelul. Bogat in antioxidanti, patrunelul ajuta la detoxifierea carcinogenilor, inclusiv cei din fumul de tutun.. Patrunjelul poate actiona si ca diuretic.

Pepenele. Poate preveni formarea cheagurilor de sange. Pepenele galben contine si nivel ridicat de betacaroten.

Pepenele rosu. Ca si rosia, pepenele rosu contine licopen si glutation, antioxidanti si agenti anticancer.

Portocala. Un pachet complet de inhibitori ai cancerului si continut antioxidant precum vitamina C. In mod specific corelata cu rate mici ale cancerului de pancreas. Datorita continutului mare de vitamina C, portocalele ajuta in lupta impotriva cancerului de san, stomac, atacului astmic, aterosclerozei, si problemelor gingivale. Unele studii indica faptul ca deficitul de vitamina C determina probleme de fertilitate la unii barbati.

Prunele. Componentele acestor fructe pot actiona ca antibiotic si agent antiviral. Fiind bogate in fibre, pot actiona si ca laxative.

Rosia. O sursa bogata de licopen, un antioxidant. Rosiile sunt asociate cu rate mici ale anumitor tipuri de cancer, in special cel instestinal.

Telina. Compusii din telina s-au dovedit a reduce presiunea sangelui la animale. Bogata in anumiti compusi cu rol in detoxifixarea carcinogenilor, inclusiv fumul de tigare. Testele au indicat de asemenea ca poate actiona ca un diuretic usor.

Spanacul. Ca si in cazul altor plante verzi cu frunze, consumul de spanac este asociat ratelor mici de cancer. O sursa extraordinara de antioxidanti precum folate, betacaroten si luteina.

Scortisoara. Un puternic stimulator al activitatii insulinei: astfel, este un potential suport pentru cei avand diabet cu debut adult. Impiedica formarea cheagurilor de sange.

Strugurii. Un depozit bogat de compusi anti-cancer, strugurii rosii contin un nivel ridicat al antioxidantului quercitina. Coaja rosie contine resveratrol ce reduce colesterolul ”rau” LDL.

Usturoiul. Un antibiotic ce s-a dovedit a distruge bacterii, ciuperci si paraziti intestinali. De asemenea, util in reducerea nivelului de colesterol din sange si actionand ca si anticoagulant. Usturoiul contine de asemenea multi compusi anti- cancer, antioxidanti si elemente ce stimuleaza sistemul imunitar. Usturoiul actioneaza de asemenea ca si descongestionant eficient si agent antiinflamator.

Varza de Brussels. Poseda puteri similare rudelor crucifere, broccoli si varza. Contine antioxidanti si alte elemente ce lupta impotriva cancerului, inclusiv indol, ce ajuta la prevenirea cancerului de colon.

Varza. Contine nenumarati compusi anti-cancer si antioxidanti. Se pare ca impiedica dezvoltarea polipilor din colon, precursori ai cancerului de colon; conform studiilor, consumul de varza de cel putin o data pe saptamana reduce probabilitatea dezvoltarii cancerului de colon la barbati cu 66%.

Varza furajera. Contine multi compusi antioxidanti inclusiv luteina, vitamina C si betacaroten. In studiile efectuate pe animale, s-a dovedit a inhiba dezvoltarea cancerului de san. Consumul de varza furajera, precum orice alta leguma verde, este asociat cu rate mici ale multor tipuri de cancer.

Vanata. Consumul de vinete poate reduce nivelul colesterolului din sange si poate combate cateva din efectele distructive pe care hrana bogata in grasimi le are asupra sangelui. Testele de laborator indica faptul ca vanata actioneaza si ca agent antibiotic si diuretic usor.

Zmeura. Ca si celelalte fructe similare, zmeura lupta impotriva infectiilor si poate ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer. De asemenea reduce starile de voma.